GyIK - Pneumatikus működtetésű fojtószelepek

Általános információk

Egy pneumatikus működtetésű fojtószelep élettartama alapvetően a fojtószelep mandzsettájától függ. Ez igen sok tényezőtől és üzemi viszonytól függ, mint például a vezérlő-/zárónyomástól, közeg-/üzemi nyomástól, üzemi hőmérséklettől és az üzemi közegtől.

Ezért sajnos nem lehet általános véleményt kialakítani az élettartamról, viszont az évtizedes tapasztalatunkra alapozva az értékesítési részlegünk képes megbecsülni az élettartamot az alkalmazási részletek adatainak alapján a megfelelő fojtószelep mérete és kivitelezése szerint, egyszerűen vegye fel velünk a kapcsolatot az alkalmazási esetéhez, készítünk egy az Ön alkalmazását illető hozzávetőleges becslést.

A felépítésük alapján a fojtószelepek szinte holttér mentesek.

Igen, mi vagyunk a fojtószelepek gyártója.

Igen, a pneumatikus működtetésű fojtószelep zárva tartható a levegő kimaradása esetén az úgynevezett biztonsági kapcsolás használatával, lásd a következő hivatkozást
Biztonsági kapcsolás​​​​​​​

Van olyan fojtószelep típus, amelyikre választhatóan kapható a visszajelző. 

Igen, a pneumatikus fojtószelep kb. 100 mbar vákuumig használható segédeszköz nélkül. Nagyobb vákuumú alkalmazásokhoz a kompenzációhoz kínáljuk az AKOVAC-egységeinket, lásd a hivatkozást

Vákuumelösegítés

Igen, a pneumatikus működtetésű fojtószelepek vezérelhetők vízzel vagy más semleges folyadékkal is.

Ügyelni kell arra, hogy a pneumatikus működtetésű fojtószelep zárási- és nyitási ideje a lehető legkisebb legyen, mivel a fojtószelep mandzsetta tulajdonképpeni koptatása/kopása elsősorban ezen folyamatok alatt (a zárás és nyitás alatt) történik. Ezért a vezérlőszelepet (mágnesszelep) a legkedvezőbben közvetlenül a fojtószelepre kell felszerelni.

Ezen felül ajánljuk egy gyorslégtelenítő szelep felszerelését a fojtószelepen.

Az ideális sűrített levegő be- és elvezetését megfelelően nagy méretű tömlővezetékekkel/csővezetékekkel kell biztosítani.

Ezen felül több fojtószelepünk is felszerelhető kiegészítő, vagy nagyobb levegőcsatlakozással az ügyfél kívánságára.

Porszórásos lakkozást használunk az ipari szabvány szerint, rétegvastagság 80µm. A fojtószelep típusnak megfelelően a lakkozás általában a RAL 9010 vagy RAL 9006 kivitelű.

Egyedi színek, rétegvastagság, kivitelezés rendelés szerint.

A pneumatikus működtetésű fojtószelepekre a DGRL 97/23/EK nyomástartó berendezésekre vonatkozó irányelv érvényes, a megfelelő névleges méret/szelepméret szerint ezek különböző kategóriákba vannak sorolva, lásd az AKO gyártói tanúsítványokat A pneumatikus működtetésű fojtószelepekre a DGRL 2014/68/EU nyomástartó berendezésekre vonatkozó irányelv érvényes, a megfelelő névleges méret/szelepméret szerint ezek különböző kategóriákba vannak sorolva

AKO gyártói tanúsítványokat

Mi egy tulajdonosi vezetésű családi vállalkozás vagyunk, és piacvezetőként sikerült meggyőzni ügyfeleinket azzal, hogy mindig a legjobb és ugyanakkor a leggazdaságosabb fojtószelep megoldást tudjuk szállítani a lehető leggyorsabban.

Az egyedülálló modulrendszereink teljes termékskálát és rugalmasságot nyújtanak.

Ezen felül a leggazdaságosabb gyártási eljárásokat használjuk a fojtószelepeink gyártásához, melyek takarékosak az erőforrásokban és gazdaságos termelési költségeket eredményeznek.

Ezért az AKO fojtószelepek a legjobb ár-érték viszonyt nyújtják és ezen felül ugyanígy kitűnő az élettartamuk, "the best total cost of ownership”.

Ha eltávozik a sűrített levegő a házból, a pneumatikus működtetésű fojtószelep megnyit.

Csak az a lehetőség van a pneumatikus működtetésű fojtószelepekhez, hogy biztonsági kapcsolást alkalmazzunk. Ez lehetővé teszi, hogy a pneumatikus fojtószelep zárt állásban marad a sűrített levegő vagy az áram kimaradása esetén. 

A mechanikus tömlős fojtószelepek (pl. az OV sorozat) kapható rugóerő zárású pneumatikus hengerrel is. 

Ezzel kapcsolatban még nem kaptunk visszajelzést ügyfeleinktől. Alapvetően ügyelni kell a beépítésnél a feszültség mentes beépítési helyzetre.

Kopó alkatrészként kínáljuk a cseremandzsettát, ritkán kopik el a karima vagy a fedél.

A cserét el lehet végezni a vevőnél helyben, a szerelési videók és minden szerelési útmutató bármikor megtekinthető a weboldalunkon.

Videók

A pneumatikus fojtószelepeket bármilyen helyzetben be lehet építeni. Ha lefelé néz a levegőcsatlakozás, akkor az esetleg keletkező kondenzvizet (sűrített levegőé) könnyen le lehet engedni.

A pneumatikus működtetésű fojtószelepek az átfolyásban elegendő nyomáskülönbség esetén „vízzáróak” (nem csepegnek).

A vevő igénye esetén az átfolyóban tömítettségi próbát kínálunk a DIN EN 12266-1 P12 szerint, szivárgási tényező A-ra, jegyzőkönyvezéssel. A pneumatikus működtetésű fojtószelepek általában hermetikusan zártak a kültérre nézve. 

A pneumatikus fojtószelepeink következetes továbbfejlesztésénél mindig a funkció és a gazdaságosság áll az előtérben. Ezért minimálisra csökkentettük a levegőfogyasztást. A pneumatikus működtetésű fojtószelepek adatlapjaiban vannak megadva a levegőtérfogatok a megfelelő névleges méretre zárt fojtószelepnél.

Vezérlés és tartozékok

A pneumatikus működtetésű fojtószelep vezérléséhez szükséges mágnesszelep mellett ajánljuk még a nyomás-/szűrőszabályozót, nyomáskapcsolót, valamint a gyorslégtelenítő szelepet.

További részletes tájékoztatót talál itt 
Kiegészítök

Az AKO tartozékokat gondosan illesztettük a fojtószelepekhez. Például a mágnesszelepeink légteljesítménye igen nagy és ezzel biztosítanak rövid kapcsolási ciklusokat és a szelepmandzsettáknak magas élettartamot.

Az AKO kínálatában alapvetően az összes vezérlő elemet megtalálja a pneumatikus működtetésű fojtószelepekhez, például különféle mágnesszelepek, nyomáskapcsolók, nyomás-/szűrőszabályozók, gyorslégtelenítő szelepek, visszafolyás gátlók, fojtók, optikai állásjelzők, biztonsági kapcsolások, ezen felül AKOVAC egységek a vákuum üzemhez.

Karbantartás

Igen, a pneumatikus működtetésű fojtószelepek mandzsettái mind kicserélhetők helyben, speciális szerszám nélkül. Ehhez szerelési útmutatókat és szerelési videókat állítunk rendelkezésre minden fojtószelep típushoz a „Letöltések” weboldal rubrika alatt.

AKO Videók

Funkció és technika

A pneumatikus működtetésű fojtószelepet az elasztomer mandzsetta igen nagy visszaállító ereje és a közeg nyomása működteti.

Pneumatikus Fojtószelep

A pneumatikus működtetésű fojtószelepek zárónyomása függ a névleges mérettől és a fojtószelep sorozattól, ezeket megtalálja az adatlapjainkon.

Nagyobb sűrített levegő vezetékkel, nagyobb átfolyású mágnesszeleppel, gyorslégtelenítő szeleppel, szükség esetén dupla szelep-csatlakozással.

Ha megszakad a levegőellátás, a fojtószelep kinyit a mandzsetta visszaállító erejének köszönhetően.

Az ilyen igényekhez a rugóerő zárású pneumatika hengerrel felszerelt mechanikus tömlős fojtószelepeinket lehet alkalmazni.

További részletes tájékoztatót talál itt Mechanikus Tömlös Fojtószelepek

Elvileg igen. Viszont az ALKO nem komplett megoldásként kínál ilyen szelepmegoldásokat a proporcionális szelepekkel felszerelt pneumatikus működtetésű fojtószelepekhez, mivel a hiszterézis-jelleggörbe nem reprodukálható a sűrített levegő miatt. A pontos átfolyás- vagy állásszabályozáshoz a pneumatikus helyzetszabályozóval vagy elektromos állítóhajtóművel felszerelt mechanikus tömlős fojtószelepek nyújtanak megoldást.

Kapható úgynevezett nyomáskapcsolók, ezekkel lehet következtetni a megfelelő állapotra. Ezek viszont nem 100%-osan pótolják a végállás szenzorok funkcióját, mint például a mechanikus fojtószelepeknél.

Igen, a fojtószelepek igény esetén a sűrített levegőtől eltérő közeggel is üzemeltethetők, például semleges gázzal vagy fluidokkal.

Alkalmazási területek

Javasoljuk, hogy beszélje meg alkalmazását az értékesítési részlegünkkel. Minél több alkalmazási részlet áll rendelkezésre, annál pontosabban tudunk tanácsot adni és meghatározni a leggazdaságosabb megoldást az Ön alkalmazási esetére.

A fojtószelepek a felépítésüktől és az elasztomertől függően -10 °C-ig alkalmazhatók kiegészítő intézkedések nélkül, tapasztalatunk szerint hidegebb területeken is alkalmaztak már több fojtószelepet üzemelési korlátozás nélkül.

A felépítésétől és elasztomertől függően akár + 130 °C-ig alkalmazhatók a fojtószelepek. 

Az AKO pneumatikus működtetésű fojtószelepei kifelé hermetikusan zártak és az átfolyásban „vízzáróak” (nem csepegnek) és ezért víz alatt is telepíthetők.

Az AKO pneumatikus fojtószelepek speciális kivitelben az 1/21 és 2/22 Ex-zónákra vannak engedélyezve.

Igen, vannak pneumatikus működtetésű fojtószelepek, amelyek alkalmazhatók az élelmiszeriparban, gyógyszeriparban és/vagy vegyiparban.

Ezek a fojtószelep konfigurációk legtöbbször nemesacélból vagy az élelmiszeriparnak megfelelő műanyagból állnak a megfelelő higiénikus csatlakozókkal (szorítócsonk, menetes csonk/tejcső-menet, higiénikus/steril-karima) és megfelelő FDA konform fojtószelep mandzsettákkal.

Az AKO kínálatában már EHEDG tanúsított fojtószelepek is találhatók. További részletes tájékoztatót talál itt Aszeptikus és Higiénikus Fojtószelepek.

Csatlakozások és anyagok

A ház- és karima-/fedélanyagként alumínium, nemesacél vagy különböző műanyagok állnak rendelkezésre a kiválasztáshoz.

A fojtószelep sorozattól függően különböző csatlakozások között lehet választani:

- Karimás csatlakozások a DIN EN 1092-1 PN 10/16 vagy az ANSI B 16.5/150lbs, DIN 11853-2

- Belsőmenetes csatlakozás a DIN EN ISO 228 "G" vagy ANSI/ASME B1.20.1 "NPT"

- Szorítócsonkos csatlakozás a DIN 32676 A és C sorozat vagy DIN 11853-3

- Hegeszthető vég a DIN EN 10357 A sorozat és ASTM A554

- Menetes csonkos csatlakozás a DIN 11851, DIN 11853-1

- Tartálykocsi karima a DIN 28459

- Tömlős csatlakozású csonk

Igen, az úgynevezett biztonsági kapcsolás alkalmazásával, lásd a következő hivatkozást
AKO Biztonsági Kapcsolás

Világszerte piacvezető

39év óta működő családi vállalkozás

600új ügyfél évente

20.000ügyfél világszerte

Egyedülálló szállítási ígéret

< 0,2 %panasz mértéke

> 99 %vevői elégedettség

30kereskedő világszerte

Legnagyobb termékválaszték

10.000fojtószelep variáció

2.500variáció raktárról szállítható

100.000értékesített egység évente

Széleskörű szervizszolgáltatások

80CAD-formátum

32szerelési- és animációs videó

16nyelvű dokumentáció